Leveranstid 2-4 vardagar. Fri frakt till Finland för beställningar över 100 €.

Vi skapar nytt med respekt för traditionerna

Historien om Salon Lakkitehdas fick sin början redan 1952

Reino K. Salo (1926–2000) grundade fabriken i Kaustby 1952 och den fungerade under sina första år i Kyrölä. Inspiration till att grunda en mössfabrik och inleda industriell tillverkning fick Reino av sin bror, som hade tillverkat en pälsmössa på hobbybasis. Reino hade skrivit två böcker och av intäkterna från dem fick han startkapital till att grunda fabriken. Efter kriget rådde det brist på allt och produkterna som tillverkades hade god åtgång. Då företaget verkade i Kaustby syddes delar till mössorna för fabriken i många hem i grannskapet. År 1960 flyttade emellertid Reino Salo till Vammala med sin familj och fabriksverksamheten flyttades dit. En orsak till flytten var läget närmare de stora städerna i söder.


Efter Reino Salo övergick huvudansvaret för företaget på 1980-talet till hans söner. Företaget, som hade varit i släkten Salos ägo i närmare 70 år, bytte ägare i slutet av 2019. Idag är Salon Lakkitehdas ett livskraftigt, finländskt familjeföretag som leds av Ville Nuutinen. Företaget fortsätter som ett finländskt familjeföretag och värnar om släkten Salos traditioner. Mössfabriken ligger idag i en idyllisk fabriksmiljö i Sastamala.


Sortimentet förr och nu

Den huvudsakliga produkten för Salon Lakkitehdas var länge pälsmössor. Man exporterade ända till Centraleuropa och Sovjetunionen. I och med ett företagsförvärv på 1980-talet växte tygmössornas roll i företagets produktion och även student- och examensmössorna kom in i Salos produktion. Studentmössor såldes till en början särskilt till Sverige. I Sverige ville man ge yrkesexamina ett större värde och efterfrågan på examensmössor ökade.

Idag finns det en mössa för alla utexaminerade i Salon Lakkitehdas sortiment. De officiella examensmössorna som fått Design from Finland-märket omfattar alla studentexamina, andra stadiets yrkesexamina samt yrkeshögskoleexamina. Design from Finland-märket signalerar om finländskt ursprung och unik design och betonar vikten av immateriellt arbete för Finlands framgång och sysselsättning.Salos sortiment omfattar numera dessutom ett brett utbud av mössor, hattar och luvor för damer och herrar. Vi är med dig i vardagen, på fritiden och till fest. Kundorientering är en av hörnstenarna i vår verksamhet. Kollektionernas design baserar sig på kundernas förväntningar och behov och produkternas användningsändamål.

Vi kommer även i framtiden att lansera produkter som kombinerar finländskt kunnande med kvalitativa och ansvarsfulla val av material. Vi stöder ansvarsfullt konsumtionsbeteende genom att ytterligare förlänga produkternas livscykel och förbättra kvaliteten. Vi utnyttjar dessutom återvunnet material och gynnar såväl ekologiska material som produktionsmetoder.

Vi säljer våra produkter i vår egen webbutik, i fabriksbutiken i Sastamala, samt i specialaffärer hos återförsäljare som verkar runt om i Finland. Förutom att de säljs i hemlandet exporteras Salos produkter också till de nordiska länderna och Centraleuropa.


Loading...